Wednesday, 2 October 2013

Alahan kucing...

Kerap kita dengar tentang alahan kucing..dalam praktis harian diklinik pun kerap aku temui pesakit2 yang datang kerana alahan, dan antara soalan yang pasti ditanya samada mereka ada memelihara haiwan dirumah, termasuk anjing, kucing, rabbit, hamster dan lain-lain. Ramai yang keberatan melepaskan haiwan peliharaan mereka tapi terpaksa kerana alahan yang dialami oleh ahli keluarga..so hari ni kita sembang pasal alahan kucing.

Apa penyebab alahan kucing?

Lebih kurang 10% dari jumlah populasi satu2 negara mengalami alahan yang disebabkan oleh haiwan peliharaan, dan malang sekali kucing merupakan antara haiwan kesayangan yang paling kerap menjadi penyebabnya. Alahan kucing terjadi hampir 2x ganda dari alahan akibat anjing. Kebanyakkannya menyalahkan kepada bulu kucing, tetapi sebenarnya alahan kucing terjadi bukan disebabkan bulunya. Manusia yang alah kepada kucing sebenarnya mengalami alahan kepada protin yang terdapat didalam air liur, urine dan 'dander' (dried flaky skin). Tubuh badan manusia yang mempunyai alergi terhadap protin ini akan bertindakbalas berlebihan kerana menganggap protin tersebut suatu allergen yang merbahaya, dan gejala alahan yang timbul adalah kerana reaksi tersebut.

Perlu juga diingat, walaupun kita sebenarnya tidak punya alahan kucing yang sebenar, kucing2 kita masih tetap berkemampuan untuk menimbulkan reaksi alergi kita terutamanya kucing2 outdoor. Alergen seperti pollen, fungus atau mold, atau lain2 alergen boleh dibawa balik oleh kucing dengan melekat pada bulu kucing. 

Dander..


Semua jenis kucing tanpa mengira baka berpotensi untuk menyebabkan alahan kucing bagi mereka yang sensitif, tak kira samada kucing itu dari baka "hypoallergenic @ hairless" seperti "sphynx", panjang bulu atau berapa banyak bulu yang gugur. Jadi, sekiranya kita atau ahli keluarga kita memang mempunyai alahan pada kucing, adalah tidak digalakkan untuk kita memelihara kucing sama sekali.

Apa tanda2 alahan kucing?

Antara tanda2 alahan kucing termasuk:
- batuk dan wheezing @ semput
- 'hives' atau gegata terutama dimuka dan dada
- mata gatal dan merah
- radangan atau merah dibahagian kulit yang digigit, dicakar atau dijilat oleh kucing
- hidung gatal, berair dan meleleh
- bersinTanda2 alahan ini boleh timbul serta merta dalam beberapa minit atau beberapa jam selepas pendedahan dgn kucing. Lebihkurang 20-30% dari mereka yang mempunyai penyakit asma alahan (allergic asthma) akan mengalami serangan asma akut apabila terdedah dgn kucing.

Bagaimana untuk mengetahui kita ada alahan kucing? Jika mahu kita boleh melakukan beberapa ujian darah terhadap alergen dari kucing. Cara paling mudah ialah dengan mengasingkan diri dari kucing untuk beberapa minggu atau bulan dan perhatikan samada kita akan mendapat tanda2 alahan tersebut atau tidak.

Cara rawatan alahan kucing?

Rawatan untuk alahan kucing selalunya merupakan anti histamine, decongestant atau rawatan untuk asma dimana berkaitan. Tetapi perlu diingat selagi kita masih terdedah kepada alergen dari kucing tersebut, simptoms alahan hanya dapat dikurangkan tetapi akan masih berterusan.

Langkah terbaik?

Sekiranya kita atau ahli keluarga kita memang diketahui mempunyai alahan kucing, langkah terbaik adalah dengan tidak memiliki kucing secara total. Sekiranya kita masih ingin memelihara kucing atau sudah memiliki kucing, beberapa langkah yang boleh diambil ialah:

# jangan memeluk, menyentuh atau mencium kucing. Ada sesetengah berpendapat sentuhan sedikit tidak memudaratkan, sebenarnya tidak. 

# berhati2 dengan pelawat yang diketahui memiliki kucing. Walaupun mereka tidak membawa kucing bersama, tetapi dander kucing boleh dibawa bersama melalui luggage dan pakaian mereka. Pendedahan tidak langsung ini sebenarnya boleh menghasilkan reaksi alahan kucing yang serius kepada mereka yang sensitif.

# jarakkan diri kita dari kucing. Kurangkan pendedahan dengan kucing dan tugas2 berkaitan kucing perlu dilakukan oleh orang lain yang tiada alahan.

# hadkan pergerakan kucing pada bahagian tertentu rumah sahaja. Jangan benarkan kucing kita bergerak bebas didalam rumah, terutamanya di bilik tidur.

# biarkan kucing berada diluar rumah ie outdoor sebanyak mungkin. Cara ini kerap dilakukan oleh mereka yang ingin memelihara kucing tetapi memiliki alahan kucing.

# kerap membersihkan rumah. Dander kucing sentiasa ada dimana2. Kita perlu sentiasa menyapu, mengemop dan memvakum rumah dan perabut sekerap mungkin. Jangan gunakan karpet kerana karpet mudah memerangkap dander kucing. 

# bersihkan udara didalam rumah. Pembersih udara boleh membantu memerangkap dander kucing dan mengurangkan ianya dari berada di dalam udara. 

# jika boleh kerap memandikan kucing. Ini boleh dilakukan jika sekiranya kucing kita tidak mengalami stress yang keterlaluan apabila dimandikan.

Langkah2 diatas boleh diambil untuk mengurangkan alahan kucing, tetapi sekiranya dengan memelihara kucing mendatangkan mudarat kepada diri kita atau ahli keluarga, adalah lebih baik untuk kita melepaskan kucing kita itu walaupun ianya sukar dilakukan.
No comments:

Post a Comment